На 85 години ни напусна  видният пловдивски лекар и учен 

...
</TD
>На 85 години ни напусна  видният пловдивски лекар и учен 
Коментари Харесай

Пловдив потъна в скръб! Почивай в мир, професоре!

На 85 години ни напусна  видният пловдивски доктор и учен  проф. доктор Иво Димитров. Тъжната вест оповестиха от катедра " Социална медицина и публично здраве " в МУ-Пловдив, чийто началник е бил от 1994 до 2004 година.  

Той е роден на 31 октомври 1938 г.  в семейство на търговци в  Пловдив.  Завършва междинното си обучение с отличен триумф. Работи в Народен спектакъл – Пловдив, а през 1959г. е признат във Висшия медицински институт в града. След завършването си е разпределен в Смолян. През 1969г. е определен за помощник към катедра " Социална хигиена и история на медицината " във ВМИ-Пловдив, където поредно извървява пътя до неин началник през 1994г. Специализира в Братислава, Москва, Англия и Холандия.

Проф. Иво Димитров е съосновател на младежко научно сдружение " Асклепий ", учредител е и на Балканските конгреси за студенти и млади учени по медицина и стоматология. Активно е взел участие в построяването на университетската база на Цигов чарк.

Автор е на над 350 научни изявления, монографии, научни управления и учебници. Член  е на национални и интернационалните научни асоциации.

" Проф. доктор Димитров ще бъде запомнен като въодушевяващ преподавател, преподавател на генерации млади лекари и академик с приети качества. Катедра " Социална медицина и публично здраве " изрича дълбоки съболезнования на фамилията, околните и сътрудниците му ", споделиха от нейното управление ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР